Sussi’s blog


Kan vi kun gro én vej?

Vi skal have flere kvindelige ledere. Vi skal have flere kvindelige iværksættere. Flere kvinder, der tager springet, springer rammerne og sætter sig i ”rollemodel” formen, så vi andre kan inspireres til at følge trop. Det er godt for samfundet og BNP’et fastslår adskillige både nationale og globale undersøgelser.

Der er også mange gode initiativer i gang, netværk, konferencer og målsætninger så vi kan få mere vækst.

Alligevel oplevede jeg i løbet af den seneste uge først et kick off på Global Entrepreneurship Week. En spændende dag med masser af mandlige indlæg og debat om vækst, investeringer og samarbejder. Uden en eneste kvinde på scenen. Seks dage senere var det tid til Women Entrepreneurship Day med kvinder i fokus og på scenen. Dog også med den ene mand på scenen, der turde tale om sårbarhed og frygt. Emnerne til debat var her barsel, balance og rollemodeller. Det var så karikeret og så adskilt at jeg var helt paf. Dog var der enighed om en ting. Kriteriet for succes var vækst. Valget af paneldeltagere var begge steder iværksættere der har ”klaret den”.

Iværksætter rollemodellen vokser kun én vej 
Iværksætterbarometeret 2017 definerer DNA’et for den succesfulde iværksætter; vækstiværksætteren. Den forgyldte DNA persona er fleksibel, iderig og handlekraftig. Work-life balance ofres for væksten. Interessant nok er det ikke helt svarende til den gængse iværksætter i landet. Her spiller work-life balance stadig en rolle, om end ikke den største. Men så er de nok ikke helt i vækstkategorien?

 

Der sker jo det med statistikker, at vi er nødt til at generalisere data for at kunne sammenligne. Resultaterne gør sig godt, hvis de kan bevises i tal som profit og effektivitet. Men er det virkelig det eneste og bedste kriterie for succes vi kan mestre? Er det virkelig repræsentativt for iværksætterlivet, eller livet i al almindelighed?


 

Det, der interesserer mig her er det snævre fokus på vækstiværksætteren som idealet, der er bedst for samfundet. Den persona vi gerne vil fostre nogle flere af til vores samfund. At begrænse begrebet succes i iværksætteri til vækstpotentiale udelukker en stor del af de mennesker, der lige nu springer ud med eget cvr/ivr. Det betyder, at der er mange historier vi ikke hører og motivationer vi dermed ikke vurderer effekten af. Det betyder, at de rollemodeller vi fremhæver, kun repræsenterer en lille del af iværksætterlivet i Danmark og overser andre væsentlige tendenser i vores samfund.

 

Freelancetendensen
Den 25. september i år kunne man bl.a. læse et debatindlæg i Berlingske Business om en fremadstræbende diskurs på det danske arbejdsmarked drevet af arbejdstagernes søgen efter fleksibilitet. Mathias Tao Agger Linnemann, der er CEO i Worksome skriver at flere og flere talenter springer af de større supertankere for i stedet at ro afsted i egen cvr jolle som freelancer. Hvor mange af disse talenter, der er kvinder, fortæller historien ikke. Men den beskriver en trend, der handler om andet end vækstiværksættere. Der efterlyses i debatindlægget et mere dynamisk arbejdsmarked, hvor freelancerne kan hjælpe Danmark med at fastholde konkurrenceevnen. Mathias er ikke den eneste, der ser freelancere padle derudaf i fremtiden. Organisationer som ASE, IDA, LO og HK beskriver samme trend og beskriver behovet for fleksibilitet og frihed hos især unge.


Samtidig er markedet for mindfullness, yoga og andre ”bløde” emner, der har fokus på et balanceret liv, stærkt stigende. Ifølge stressforeningen er der hver dag 35.000 mennesker i Danmark, der er sygemeldt på grund af et dårligt arbejdsmiljø. 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress.


 
Skal vi ryste posen?

Det kan da ikke kun være mig, der synes vi må ryste posen og erkende, at der er andre succeskriterier for vores arbejdsmarked generelt og iværksætteriet i særdeleshed end hurtig vækst?

Inddrager vi ikke disse mere nuancerede historier i vores vurderinger af samfundsnytte og succes, så er der da en masse viden vi ikke får samlet op på. Vi bliver ikke klogere på, hvordan vi skaber et samfund i balance med mindre stress. Vi overser de kvindelige talenter, der måske tager springet fra en potentiel ledelsespost fordi hun gerne vil have mere formål og frihed. Virksomheder får måske sværere ved at tiltrække den rigtige arbejdskraft. Får vi ikke de perspektiver med i debatten bliver det endnu sværere at skabe de forandringer vi efterlyser. Og er det ikke argumentation nok så fortjener vores børn også nuancerede rollemodeller og flere succesparametre, så de kan finde den form de kan spejle sig i. Det er til gavn for os alle sammen at se på succes som mere end hurtig vækst for iværksætteriet i Danmark.

Tilføj kommentar

Kontaktoplysninger

Næsseslottet, Dronninggårds Allé 136, 2840 Holte
+45 30 25 19 00

Mailchimp